Ο Αναστάσιος Μαλκότσης (1869-1957) ήταν γιατρός από την Πάνορμο της Προποντίδας. Παρείχε ακόμα τις υπηρεσίες του σε ασφαλιστικές εταιρείες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνταν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ού αιώνα ενώ διατηρούσε μαζί με τον αδελφό του μία πρωτοπόρο επιχείρηση πετρελαιοκίνητων αλευρόμυλων, στην οποία απασχολούνταν χριστιανοί, μουσουλμάνοι και Αρμένιοι. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη, το γένος Χατζηϊωάννου-Ψωμογιάννη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Ευαγγελία, την Ελένη και τον Ιωάννη.
Η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα το 1922. Στη Θεσσαλονίκη ο Αναστάσιος συνέχισε να ασκεί την ιατρική στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου Τούμπας. Πήρε μαζί του από την Πάνορμο το δερμάτινο ιατρικό βαλιτσάκι του, ιατρικά εργαλεία και σύνεργα (ψαλίδια, λαβίδες, φιαλίδια, σύριγγες, βελόνες, σταγονόμετρα) και την μπρούντζινη πινακίδα που είχε στο ιατρείο του, η οποία αναγράφει στα ελληνικά και στα αρμενικά το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά του.
Τα αντικείμενα δωρίστηκαν στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης από τον γιο του, Ιωάννη, ο οποίος ήταν γεωπόνος. Σε χειρόγραφο σημείωμά του ο Ιωάννης ανέφερε: «Αναστάσιος Ι. Μαλκότσης, ιατρός, Πάνορμος Μ. Ασίας. Το βαλιτσάκι αυτό ήτο απαραίτητον στις εκάστοτε επισκέψεις των ιατρών εις τους ασθενείς. Περιείχε τα στοιχειώδη αμέσου ανάγκης της τότε εποχής (μέχρι 1922): αντισηπτικά, οινόπνευμα, σύριγγες, βραστήρα, ενέσεις δια ταχείας επεμβάσεις: αιθέρας, καρδιοτονωτικές κ.α., βαμβάκι, γάζες, επίδεσμος, ιώδιο κλπ. Για τις επεμβάσεις επί τοκετών για τα χωριά υπήρχε βαλίτσα με πλήρη εργαλειοθήκη που χάθηκε».
Ευχαριστούμε θερμά το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδoνίας και Θράκης και τη λαογράφο-μουσειολόγο, Ρένα Μπότσιου, για την συνδρομή τους στην έρευνα μας.
Φωτογραφίες: Νίκος Τσιόκας