044
Είδος:
εικόνες
Προέλευση:
Συνασός
Σωματείο «Η Νέα Σινασός»

Η Πλατυτέρα των Ουρανών

Στο Μουσείο με αντικείμενα του Σωματείου «Η Νέα Σινασός» φιλοξενούνται αντικείμενα που πρόσφεραν οι συνασίτες και οι σινασίτισες, αντκείμενα που έφεραν οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, οικιακός εξοπλισμςό, αναμνηστικά, ενδύματα καθημερινά ή επίσημα. Οι εικόνες και τα θρησκευτικά κειμήλια που φιλοξενουνται στο Μουσείο είναι λιγοστά μιας και οι εικόνες αποτελούν ένα αντικείμενο με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον καθένα και την καθεμία. Δεν είναι απλά ένα κειμήλιο που έφεραν μαζί τους αλλά ένα αντικείμενο με μεγάλη συναισθηματική αξία, ένα σύμβολο πίστης.

Οι συνασίτες και οι σινασίτισες διακρίνονταν για την ευσέβεια και την πίστη τους. Στη Συνασό υπήρχαν δύο εκκλησίες των Ταξιαρχών και του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, μέσα ακι έξω από την κωμόπολη λειτουργούσαν 40 παρεκκλήσια, μικρότερα και μεγαλύτερα. Κάθε εύπορη οικογένεια διατηρούσε ένα παρεκκλήσι του προστάτη αγίου της και κάλυπτε τα έξοδα λειτουργίας του.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Βασιλικής Παπαδοπούλου, προέδρου του Σωματείου «Η Νέα Σινασός»

 

Μια από τις εικόνες που έχουν δωρηθεί στο Μουσείο του Σωματείου είναι η εικόνα αυτή που απεικονίζει την «Πλατειταίρα των Ουρανών».