053
Είδος:
προσωπικά είδη
Προέλευση:
Ανατολική Θράκη
«Ακόμα θυμάμαι να λέει η γιαγιά μου: "με έδιωξαν από το σπίτι μου, με τη βράκα που φορούσα! Στις τσέπες μου έκρυψα ό,τι άξιζε και τη Χρυσούλα τύλιξα στη μπάντα με το άρμα"».
Αθηνά Χορόζη

Ένα κόσμημα από το Σχολάρι της Ανατολικής Θράκης

Η Αθήνα, χήρα με μια κόρη –τη Χρυσούλα (γεν. 1913) – φορώντας την παραδοσιακή της φορεσιά φτάνει μεταξύ του 1914-1918, μετά από τους διωγμούς στην Ανατολική Θράκη στην Κατάλτζα (σημερινή ονομασία Χωριστή Δράμας). Το ταξίδι της ξεκίνησε από το Σχολάρι, μετά το θάνατο του στρατιώτη άντρα της σε μάχη. Η εγγονή της Αθηνά Χορόζη τη θυμάται να φοράει βράκα και να αφηγείται συχνά: «με έδιωξαν από το σπίτι μου, με τη βράκα που φορούσα! Στις τσέπες μου έκρυψα ό,τι άξιζε και τη Χρυσούλα τύλιξα στη μπάντα με το άρμα». 

Στη Χωριστή παντρεύτηκε το δεύτερο σύζυγό της Σωτήρη Τσεκούρα στα 1920. Μαζί του έκανε τρία παιδιά, την Άννα, τη Γιαννούλα και τον Δημήτρη. Υιοθέτησε την ορφανή Χρυσούλα και της έδωσε το επίθετό του. Ο Σωτήρης ήταν σαγματοποιός, έφτιαχνε δηλαδή σαμάρια, και μετά το γάμο μετακόμισαν αρχικά στην Προσοτσάνη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Σωτήρης άνοιξε «μεγάλο μαγαζί». Έκανε την ίδια δουλειά, κατασκεύαζε «για τα άλογα, ό,τι χρειαζόντουσαν». 

Η Χρυσούλα Τσεκούρα, κόρη της Αθηνάς από τον πρώτο γάμο, όταν η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλόνικη, έμεινε πίσω στη Χωριστή και εργάστηκε σε ένα καπνομάγαζο. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε τον Φίλιππο Χορόζη (γεν. 1915), κτηματία που κληρονόμησε μέρος των τσιφλικιών του πατέρα του. Λίγα χρόνια μετά το γάμο τους μετακόμισαν από τη Χωριστή στη Δράμα και έζησαν στο σπίτι που του κληροδότησε η μητέρα του Φίλιππου, Λασκαρούδα. Η Χρυσούλα συνέχισε να εργάζεται σε καπνομάγαζο στη Δράμα. Έκανε τρία παιδιά, τη Λασκαρούδα, την Αθήνα και τον Γιώργο. 

Ο Γιώργος (γεν. 1946) μετά τη στρατιωτική του θητεία ήρθε στην Αθήνα από τη Δράμα με στόχο να βρει δουλειά στην οικοδομή και ζούσε, αρχικά, στην Ηλιούπολη μαζί την οικογένεια της αδερφής του Λασκαρούδας. Μέσα από το οικογενειακό δίκτυο της αδερφής του γνώρισε και παντρεύτηκε την Αγορίτσα Τριάντου, με την όποια απέκτησε τρεις κόρες, τη Χρυσούλα, την Παναγιώτα και τη Φιλίππα στην Αθήνα. Στον αρραβώνα τους , η Χρυσούλα δώρισε στη νύφη της Αγορίτσα, ένα κόσμημα. Ήταν το κόσμημα, το οποίο η Αθηνά έκρυψε στην τσέπη της βράκας της, καθώς έφευγε αναγκαστικά και ξαφνικά από το σπίτι της στο Σχολάρι. Η «μπάντα με το άρμα» έμεινε για πάντα στη Δράμα, στην κατοχή της δεύτερης κόρης της Χρυσούλας, της Αθηνάς. Το κόσμημα, σήμερα, βρίσκεται στην κατοχή της δισέγγονης της Αθηνάς, Χρυσούλας Χορόζη, πρωτότοκης του Γιώργου και της Αγορίτσας, να της θυμίζει το ταξίδι αναγκαστικής μετακίνησης της πρόγιαγιάς της, αλλά και την ιστορία της γιαγιάς της και κάθε γυναίκας της οικογένειάς της που φόρεσε στο λαιμό της αυτό το κόσμημα. 

Σύνταξη περιγραφής αντικειμένου: Φιλίππα Χορόζη