025
Είδος:
προσωπικά είδη
Προέλευση:
Καππαδοκία
Αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», παραχώρηση Αλεξάνδρας Μελίτα

Το πορφυρό καππαδόκικο νυφικό

Το Σπίτι των Μικρασιατών είναι ένας χώρος που λειτουργεί με τη φροντίδα της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος». Στεγάζει τεκμήρια και αντικείμενα της προσφυγικής ιστορίας των Μικρασιατών στα Χανιά.

Ένα πορφυρό νυφικό φόρεμα του 19ου αιώνα από την περιοχή της Καππαδοκίας, παραχωρήθηκε στην Αδελφότητα από την Αλεξάνδρα Μελίτα. Συνοδεύεται από μια φωτογραφία του ζευγαριού. Πιθανότατα η νύφη δεν ήταν η πρώτη κοπέλα που το φόρεσε και το νυφικό μάλλον ήταν κειμήλιο οικογενειακό.

Αυτό που είναι γνωστό για την ιστορία του νυφικού είναι ότι φορέθηκε στον γάμο του ζευγαριού, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο γαμπρός ήταν γιατρός του Σουλτάνου τότε και το ζευγάρι ζούσε στην Πόλη. Το νυφικό φόρεμα, όμως, μαρτυρά μια καταγωγή από την Καππαδοκία, αλλά και μια απόσταση από την αυστηρή παράδοση των γυναικείων καππαδόκικων ενδυμασιών, μια εκμοντερνισμένη γυναικεία παρουσία, λόγω της απλότητάς του σε σύγκριση με προηγούμενους τύπους γυναικείων ενδυμάτων της περιοχής.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία, πιθανότατα μετά τον γάμο του ζευγαριού, υπογράφεται από τον σημαντικό φωτογράφο της Κωνσταντινούπολης, Νικόλαο Ανδριωμένο, στο στούντιό του στο Πέρα. Επομένως, η φωτογραφία πρέπει να χρονολογείται μεταξύ 1895 και 1920, όταν δηλαδή ο Ν. Ανδριωμένος λειτούργησε δικό του χώρο φωτογράφησης στο Πέρα και πριν αναλάβει ο γιος του.

Βιβλιογραφία:

Panagiota Andrianopoulou, ‘‘Folk Costumes in Cappadocia’’, Encyclopaedia of the Hellenic World, Asia Minor.

Mavi Boncuk, Nicolas Andriomenos (1851-1929) (07-03-2014)