Η εικόνα του Αγίου Σάββα

O Σάββας Λεπτουργίδης, συνταξιούχος δημοσιογράφος γεννήθηκε το 1948 στο Νοσοκομείο των Αμερικανίδων Κυριών στην Κοκκινιά, μεγάλωσε και συνεχίζει να ζει στο Κερατσίνι, στην προσφυγική γειτονιά της Αμφιάλης. Η εικόνα του Αγίου Σάββα είναι ένα κομμάτι από το παρελθόν του ίδιου και της οικογένειάς του και ταυτόχρονα ένα κομμάτι του πολιτισμού του τόπου του.

Ο Άγιος Νικόλαος της Νέας Αλικαρνασσού

Πρόσφυγες από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας έφτασαν στο Ηράκλειο της Κρήτης και ίδρυσαν τον ομώνυμο συνοικισμό της Νέας Αλικαρνασσού. Δύο ναοί καλύπτουν τις ανάγκες της, του Αγίου Νικολάου και ο μεταγενέστερος ναός της Παναγίας Καμαριανής. Η θεμελίωση του ναού του Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε με την άφιξη των προσφύγων και το αρχικό κτίριο ήταν ξύλινο.

Η Παναγία Καμαριανή από την Αλικαρνασσό

Η εικόνα της Παναγίας Καμαριανής, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, ταξίδεψε από τη Μικρά Ασία στην Κάλυμνο με την πρόσφυγα Μαριγίτσα Τακόρη, κατόπιν τα παιδιά της την μετέφεραν στην Αθήνα και από εκεί την παρέλαβε ομάδα Νέων Αλικαρνασσιωτών και τη μετέφερε στο Ηράκλειο.

Το μικρό εικονοστάσι από την Προύσα

Το μικρό εικονοστάσι περιέχει μια εικόνα της Παναγίας, ένα σακουλάκι με χώμα κι ένα σημείωμα. Πρόκειται για ένα πρόσφατο εύρημα του Μιχάλη Κόκκινου, τρίτης γενιάς Μικρασιάτη, ο οποίος έχασε τη μητέρα του στα μέσα του 2021.

Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου

Το Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών με τίτλο «Κεντώντας τη μνήμη» εγκαινιάστηκε το 2005. Ανάμεσα στα αντικείμενα της συλλογής του, αρκετά που ήρθαν από τον Πόντο και τη Ρωσία και που διέτρεξαν τον χώρο και τον χρόνο, βρίσκεται μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου του 19ου αιώνα.

Ο Άγιος Νικόλαος, ένας θαλασσινός άγιος στα οροπέδια της Καππαδοκίας

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου δεσπόζει στο μικρό Μουσείο με αντικείμενα του Σωματείου «Η Νέα Σινασός». Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ο πολιούχος άγιος της Συνασού, ένας «άγιος θαλασσινός» που βρέθηκε στο οροπέδια της Καππαδοκίας, για να προστατεύει τους σινασσίτες, που βρίσκονταν διαρκώς σε κίνηση.

Η Πλατυτέρα των Ουρανών

Μια από τις εικόνες που έχουν δωρηθεί στο Μουσείο του Σωματείου «Η Νέα Σινασός» είναι η εικόνα που απεικονίζει την «Πλατειταίρα των Ουρανών».

Η εικόνα της Αγίας Αναστασίας

Η εικόνα της Αγίας Αναστασίας αποτελεί κειμήλιο της προσφυγικής οικογένειας του Νίκου Δημόπουλου, που είναι πρόεδρος του προσφυγικού συλλόγου Άγιου Πολύκαρπου του Ηρακλείου. Η οικογένεια της μητέρας του Νίκου Δημόπουλου έφυγε από τα Βουρλά κι εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο.

Οι εικόνες της οικογένειας Ρακοπούλου

Η οικογένεια Ρακοπούλου, από την πλευρά του πατέρα της Γωγώς, ήρθαν από την Προύσα. Από τη Σμύρνη έφυγε η οικογένεια της μητέρας της Γωγώς. Το επώνυμο με το οποίο έφυγαν είναι σήμερα άγνωστο, με την άφιξή τους στα Χανιά υιοθέτησαν το επώνυμο Τσιχλάκη. Οι τέσσερις εικόνες ταξίδεψαν μαζί τους και, μετά την εγκατάστασή τους, κοσμούσαν τα σπίτια των ίδιων των προσφύγων κι έπειτα των επόμενων γενιών.

Η εικόνα της Παναγίας της οικογένειας Ρακοπούλου

Η Γωγώ Ρακοπούλου περιγράφει ότι όταν χρειάστηκε να ξαναβγούν οι εικόνες και ενώ τις φρόντιζε, εντόπισε ότι κάποιες από αυτές έχουν κάποια στοιχεία. Η μία εικόνα, όπως περιγράφει η ίδια, ενδεχομένως να ήταν το ημερολόγιο της οικογένειας της.