026
Είδος:
ποικίλα
Προέλευση:
Μικρά Ασία
«Πατρίς είνε το μικρόν εκείνο τεμάχιον της γης το οποίον έλκει ημάς προς εαυτό».
Αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», παραχώρηση Μαίρης Μεϊμάρογλου-Μαρκογιαννάκη.

Το λεύκωμα των αρχών του αιώνα

Το Σπίτι των Μικρασιατών είναι ένας χώρος που λειτουργεί με τη φροντίδα της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος». Στεγάζει τεκμήρια και αντικείμενα της προσφυγικής ιστορίας των Μικρασιατών στα Χανιά.

Το λεύκωμα της νεαρής Ευαγγελίας Μεϊμάρογλου παραχωρήθηκε στην Αδελφότητα από τη Μαίρη Μεϊμάρογλου-Μαρκογιαννάκη. Διατρέχοντάς το μπορεί κανείς να ρίξει μια ματιά σε μιας μορφής προσωπικό ανθολόγιο των αρχών του αιώνα. Η Ευαγγελία φαίνεται ότι στο τετράδιο αυτό μετέγραφε επιστολές που λάμβανε από φίλες και συγγενείς της, μοιραζόταν με συμμαθητές και συμμαθήτριες ή φίλους και φίλες τις σκέψεις τους, σκίτσαρε εικόνες που της άρεσαν.

Το λεύκωμα ταξίδεψε στα Χανιά με την οικογένεια Μεϊμάρογλου. Μέσα στα χρόνια κάποιες σελίδες σκίστηκαν, η αφιέρωση της δωρήτριας γράφτηκε στο πρώτο φύλλο, με άλλα λόγια το λεύκωμα συνέχισε να έχει ζωή και αφού έφυγε από τα χέρια της Ευαγγελίας. Σε μια σελίδα του σήμερα μπορεί να διαβάσει κανείς τι έγραφε κάποια φίλη της Ευαγγελίας, η Βρισηίδα Γεωργιάδου: «Πατρίς είνε το μικρόν εκείνο τεμάχιον της γης το οποίον έλκει ημάς προς εαυτό».