020
Είδος:
εικόνες
Προέλευση:
Εγγλεζονήσι
«Δεν ήταν μόνο της γιαγιάς μου, αλλά όλου του συνοικισμού». 
Κυριακή Μόσχου

Η Αγία Τριάδα όλου του συνοικισμού

Στο προσφυγικό τετράγωνο 3, της Νέας Ιωνίας, στην οδό Καλλιπόλεως, στον αριθμό 14, βρίσκεται το σπίτι της Κυριακούλας Αντωνίου Μόσχου. Η Κυριακούλα ήρθε με τους γονείς της από το Εγγλεζονήσι της Μικράς Ασίας το 1922, όταν ήταν περίπου 11 χρονών. Ο πατέρας της πεθαίνει νωρίς, όπως και ο σύζυγός της. Έτσι, στο σπιτάκι αυτό έζησε η Κυριακούλα με τη μητέρα της, τη Μαριγή, και τους δύο γιούς της, τον Σταύρο και τον Νίκο. Για να τα βγάλουν πέρα η Κυριακούλα δούλεψε ως κεντήστρα, πλύστρα, καθαρίστρια και εργάτρια στον εργοστάσιο του Ματσάγγου.

Η ιστορία της Κυριακούλας Μόσχου είναι μια ιστορία εκτοπισμού, απώλειας, φτώχειας, σκληρής δουλειάς αλλά και δύναμης και αποφασιστικότητας και πείσματος να χτίσει μια καλύτερη ζωή. Το σπίτι της ήταν το βασίλειο της, χτισμένο πάνω στις σχέσεις, τις εμπειρίες, τη στοργή των ανθρώπων που το κατοικούν.

Η οικογένεια της Κυριακούλας Μόσχου έφερε μαζί της ελάχιστα αντικείμενα, κυρίως εικονίσματα. Τα εικονίσματα αυτά είχαν μεγάλη αξία για τους ιδιοκτήτες τους και έγινα γρήγορα αντικείμενα – σύμβολα για ολόκληρη τη γειτονιά. Αντικείμενα που έδιναν ελπίδα και κουράγιο στις δυσκολίες της ζωής των προσφύγων, που συμβόλιζαν όχι μόνο την πίστη στο Θεό, αλλά και την αλληλεγγύη και το νοιάξιμο μεταξύ των κατοίκων του συνοικισμού. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Κυριακή, η εικόνα της Αγίας Τριάδας δεν ήταν μόνο της γιαγιάς της, αλλά όλου του συνοικισμού.

Σύνταξη περιγραφής αντικειμένου:  Όλγα Λαφαζάνη