034
Είδος:
εικόνες
Προέλευση:
Συνασός
«Μια εικόνα του Αγίου Σάββα ζωγραφισμένη πιθανότατα από τον Κωστή Μελετιάδη, τον σπουδαιότερο λαϊκό καλλιτέχνη της Συνασού, χαρισμένη στον συνονόματο παππού μου».
Σάββας Λεπτουργίδης

Η εικόνα του Αγίου Σάββα

O Σάββας Λεπτουργίδης, συνταξιούχος δημοσιογράφος γεννήθηκε το 1948 στο Νοσοκομείο των Αμερικανίδων Κυριών στην Κοκκινιά, μεγάλωσε και συνεχίζει να ζει στο Κερατσίνι, στην προσφυγική γειτονιά της Αμφιάλης. Είναι ενεργό μέλος του σωματείου «Η Νέα Σινασός» όπως ο δάσκαλος παππούς του Σάββας Χρήστου Ντογραματζής, δάσκαλος στο Αρρεναγωγείο και το Παρθεναγωγείο της Συνασού ήταν δραστήριο μέλος της κοινότητας του. Ο Σάββας Λεπτουργίδης άκουσε ως παιδί λίγες ιστορίες για την Συνασό από τον πατέρα του, που δεν μιλούσε πολύ και περισσότερες από την μεγαλύτερη θεία του, που θυμόταν περισσότερα αλλά και μιλούσε αρκετά.  Η οικογένειά του ήταν πολυμελής και ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Ανταλλαγής των Πληθυσμών, περιπλανήθηκε σε διάφορες περιοχές μέχρι να βρει οριστικό τόπο εγκατάστασης, ενώ αρκετά μέλη της χάθηκαν από τις κακουχίες του πρώτου διαστήματος.

Παρότι έφυγαν οργανωμένα, δεν έφεραν μαζί τους πολλά αντικείμενα αλλά και όσα έφεραν χάθηκαν με τα χρόνια. Μια εικόνα του Αγίου Σάββα ζωγραφισμένη πιθανότατα από τον Κωστή Μελετιάδη,  τον σπουδαιότερο λαϊκό καλλιτέχνη της Συνασού, χαρισμένη στον συνονόματο παππού του αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο που έχει στην κατοχή του από εκείνον. Η εικόνα αυτή  αποτελεί το μοναδικό υλικό κατάλοιπο της ζωής που άφησε πίσω της η οικογένεια του και παρότι ο Σάββας Λεπτουργίδης δεν έχει στενή σχέση με την θρησκεία, η εικόνα αυτή είναι πολύ σημαντική για τον ίδιο. Η εικόνα του Αγίου Σάββα είναι ένα κομμάτι από το παρελθόν του ίδιου και της οικογένειάς του και ταυτόχρονα ένα κομμάτι του πολιτισμού του τόπου του.

Η συνέντευξη και η φωτογράφιση των αντικειμένων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Αντικείμενα σε φυγή» που χρηματοδοτήθηκε από την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) και υλοποιήθηκε στο Columbia University την περίοδο 2020-2021.