035
Είδος:
εικόνες
Προέλευση:
Αλικαρνασσός
Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Αλικαρνασσού «Η Αρτεμησία»

Ο Άγιος Νικόλαος της Νέας Αλικαρνασσού

Πρόσφυγες από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας έφτασαν στο Ηράκλειο της Κρήτης και ίδρυσαν τον ομώνυμο συνοικισμό της Νέας Αλικαρνασσού. Δύο ναοί καλύπτουν τις ανάγκες της, του Αγίου Νικολάου και ο μεταγενέστερος ναός της Παναγίας Καμαριανής. Η θεμελίωση του ναού του Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε με την άφιξη των προσφύγων και το αρχικό κτίριο ήταν ξύλινο. Στον ναό αυτόν φυλάχτηκε η εικόνα του Αγίου Νικολάου, η ιστορία της οποίας είναι μακρά. Η εικόνα λέγεται ότι ξεκίνησε από τα Ψαρά κι ότι κατά τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, προκειμένου να διασωθεί, μεταφέρθηκε απέναντι, στην Αλικαρνασσό. Για χάρη της χτίστηκε ομώνυμος ναός.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών η εικόνα έφτασε στο Ηράκλειο, μαζί με τους πρόσφυγες από την Αλικαρνασσό. Οι Ψαριανοί άρχισαν να διεκδικούν την  εικόνα κάνοντας ακόμα και εφόδους στον νέο ναό της Νέας Αλικαρνασσού προκειμένου να επιστρέψουν την εικόνα στα Ψαρά. Οι απόπειρες αυτές, αποτέλεσαν το λόγο για τον οποίο η εικόνα φυλαγόταν κάθε βράδυ σε διαφορετικό προσφυγικό σπίτι. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 οι ενορίτες πρόσφυγες κατάφεραν να εγκαινιάσουν τον κτιστό ναό, στον οποίο φυλάσσεται έκτοτε η εικόνα του Αγίου Νικολάου.

 

Εικόνες: Ο Άγιος Νικόλαος Νέας Αλικαρνασσού και Πρόσφυγες με την εικόνα του Αγίου Νικολάου μπροστά στον ημιτελή ναό στη Νέα Αλικαρνασσό.