Η οικογένεια Καρρά και η οικογένεια Αναστασιάδου πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς το 1922, από την Περίσταση της Ανατολικής Θράκης, παραθαλάσσιο χωριό του Μαρμαρά, στην επαρχία Ραιδεστού. Στα τουρκικά το χωριό ονομάζεται Σάρκιοϊ (Şarköy). Οι πρόσφυγες από την Περίσταση εγκαταστάθηκαν κυρίως κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κατερίνης, δίνοντας το όνομα της κοινότητας τους στην περιοχή που σήμερα αποτελεί προάστιο της Κατερίνης είτε στην Θεσσαλονίκη. Οι οικογένειες Καρρά και Αναστασιάδου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης στον λεγόμενο «Συνοικισμό». Η οικογένεια Αναστασιάδου έφτασε στη Θεσσαλονίκη δια θαλάσσης και ανάμεσα στα λιγοστά αντικείμενα του νοικοκυριού της ήταν το μπρούτζινο γουδί με το γουδοχέρι του.
Τα σπίτια του προσφυγικού «συνοικισμού» της Τούμπα ήταν παράγκες, φτιαγμένες με ξύλινο σκελετό, πισσόχαρτο, κεραμίδι και πλίνθο. Αρκετές οικογένειες έμεναν και σε τολ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις από ξύλο και λαμαρίνα, που επιβίωσαν από τον Α’ Παγκόσμιο, και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως προσφυγικές κατοικίες. Το 1939, ο Ρήγας Καρράς, πρόσφυγας οικοδόμος και τεχνίτης σκεπών, στην θέση της παράγκας θα ολοκληρώσει το προσφυγικό σπίτι της οδού Τυρολόης 51. Στο σπίτι της οικογένειας Καρρά κατοικούν και άλλα συγγενικά μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του. Ανάμεσα σε αυτά η Σγουρούλα Αναστασιάδου και η πρώτη ξαδέρφη της Δήμητρα. Η Δήμητρα από μικρή έχει υιοθετηθεί από την οικογένεια Καρρά. Το γουδί θα χρησιμοποιείται από τις οικογένειες της οδού Τυρολόης 51 και με τα χρόνια θα περάσει στο νοικοκυριό της Δήμητρας, η οποία παντρεύτηκε τον Σαμουήλ Αλεξανδρίδη (Ισκεντέρ), πρόσφυγα από το Κιουρούμτζε της Καππαδοκίας, το 1946.
Στο πλαίσιο της συγκατοίκησης των εκτεταμένων οικογενειών της εποχής, στο σπίτι της οδού Τυρολόης 51, ο Σαμουήλ και η Δήμητρα Αλεξανδρίδη θα μεγαλώσουν 4 παιδιά, με το μπρούτζινο γουδί να αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία της οικιακής παρασκευής των πρώτων υλών της μαγειρικής του νοικοκυριού μέσα στα χρόνια. Σήμερα το σκεύος χρησιμοποιείται ακόμα από την οικογένεια του γιου τους Κωνσταντίνου και της συζύγου του Ευαγγελίας Αλεξανδρίδη.
Σύνταξη περιγραφής αντικειμένου: Σάμυ Αλεξανδρίδης