022
Είδος:
εικόνες
Προέλευση:
Μικρά Ασία
[...] διασκορπίστηκαν σαν του λαού τα παιδιά, σε όλη την Ελλάδα. Και λέει «όταν θα νταμώσομε, θα ενώσουμε και την εικόνα». Δεν την έχουν ενώσει ακόμα.
Αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», παραχώρηση οικογένειας Παπαδογιάννη

Η μισή εικόνα του Αγίου Ελευθερίου

Η εικόνα του Αγίου Ελευθερίου είναι ένα κειμήλιο της οικογένειας Παπαδογιάννη στα Χανιά. Ως τέτοιο φυλάσσεται στο Σπίτι των Μικρασιατών, έναν χώρο που στεγάζει τεκμήρια της μικρασιατικής προσφυγιάς με τη φροντίδα της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος».

Η εικόνα του Αγίου Ελευθερίου υπάρχει στα Χανιά μισή. Μπορεί κανείς να δει το μισό σώμα ενός αγίου με ενδύματα μπλε, πράσινο, κόκκινο και λευκό και στο χέρι ένα σκήπτρο. Το πρόσωπο του αγίου δεν φαίνεται, αλλά διασώζεται το όνομα «Ελευθέριος». Το ξύλο πάνω στο οποίο έχει αγιογραφηθεί η μορφή είναι σκισμένο στη μέση.

 

«Όταν οι πρόγονοί τους έφτασαν σε κάποιο λιμάνι, έκοψαν την εικόνα. Το ένα μέρος το κράτησε η μία οικογένεια, το άλλο η άλλη, γιατί διασκορπίστηκαν σαν του λαού τα παιδιά, σε όλη την Ελλάδα. Και λέει “όταν θα νταμώσομε, θα ενώσουμε και την εικόνα”. Δεν την έχουν ενώσει ακόμα», περιγράφει η Ηλέκτρα Τσίκα-Μαράκη, ένα από τα παλαιότερα μέλη της Αδελφότητας. Η εικόνα του Αγίου Ελευθερίου αποτελεί μια υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι που βιώνουν την εμπειρία της προσφυγιάς δύσκολα αποκαθίστανται, ακόμα και σε τομείς που φαντάζουν στοιχειώδεις, όπως η επανένωση των οικογενειών.

Εικόνα: Σελίδα Facebook / Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος” – Μουσείο